Athene bezoeken

Ondanks dat Athene bij de meeste mensen een bekende stad is, staat hij onterecht niet heel hoog op de verlanglijstjes als het gaat om een stedentrip. Om eerlijk te zijn, was dat bij ons exact hetzelfde. Toen we eenmaal in de stad waren hebben we ons meerdere afgevraagd waarom we nooit eerder in Athene zijn geweest en wanneer we weer teruggaan. Het is een bijzonder diverse stad met behoorlijk wat bezienswaardigheden. Natuurlijk hebben de meeste bezienswaardigheden in Athene direct of indirect te maken met de lange en bewogen geschiedenis van de stad.
De Acropolis, de Agora van Athene en de Toren der Winden zijn onderdeel van het klassieke Athene en mogen tijdens een bezoek aan de stad niet overgeslagen worden. Toch is dit niet het enige wat Athene te bieden heeft. Zo zijn er in en rondom het centrum allerlei leuke en hippe restaurants en bars te vinden. Wij dronken een speciaal biertje bij Brew Street en bezochten de oudste ouzodistilleerderij van Athene. Ook buiten het historische centrum van Athene valt er meer dan genoeg te ontdekken. Kortom; een bezoek aan Athene proeft naar meer.Overnachten in Athene

Wie een weekendje of langer naar Athene heeft keus in overvloed als het gaat om hotels, appartementen en b&b’s. Welke overnachtingsmogelijkheid voor jou de beste is, is natuurlijk altijd moeilijk te bepalen. Toch zijn er verschillende criteria waar je rekening mee moet houden waardoor de keuze wat kleiner en gerichter zal zijn. Als eerste dien je natuurlijk rekening te houden met je budget en ten tweede met de ligging van je hotel of appartement.
Het leukste is natuurlijk om een hotel of appartement te nemen in het historische centrum van Athene. Dicht bij de verschillende bezienswaardigheden en midden in het toeristische centrum van de stad. Met een beetje geluk heb je er dan zelfs een kamer met uitzicht op de Acropolis. Goede voorbeelden hiervan zijn het Coco-mat Athens BC en het Electra Palace Athens. Hotels en appartementen in dit deel van Athene hebben in de meeste gevallen een iets minder vriendelijk prijskaartje, al is een uitzicht op de Acropolis zeker wat waard. Wil je goedkoper overnachten in Athene dan zijn er genoeg goede alternatieven te vinden. Zit je wat verder van het historische centrum zorg er dan wel voor dat je in de buurt van een metrostation zit.

Wisseling van de wacht

Net als in andere grote steden in Europa is de wisseling van de wacht in Athene een populaire toeristische attracties. Ieder uur vindt op het Syntagmaplein voor het parlementsgebouw deze traditionele afwisseling plaats. Daarnaast brengen de soldaten of Evzones die de wacht houden ieder half uur een groet aan het monument van de onbekende soldaat op het Syntagmaplein. Het leukste om te kijken is de wisseling van de wacht, zorg wel dat je er op tijd bent want het kan er behoorlijk druk zijn. Tijdens de wisseling van de wacht worden met veel ceremonieel de Evzones vervangen. Iedere zondag om 11:00 wordt de wisseling van de wacht opgeluisterd met een militaire band en een grotere groep Evzones.

Eten en drinken

De Griekse keuken is een typische mediterrane keuken, die onder de invloed staat van de Italiaanse keuken, invloeden uit de Balkan en uit het Midden-Oosten. Bij de meeste gerechten wordt redelijk veel vlees geserveerd. Voornamelijk varkensvlees, lam en kip. In zo goed als ieder gerecht wordt de typische Griekse olijfolie verwerkt
Het allerbekendste gerecht uit de Griekse keuken is natuurlijk de Griekse salade. Deze salade bestaat in basis uit komkommer, paprika, tomaat, rode ui, zwarte olijven en fetakaas. Tijdens ons verblijf in Athene hebben we deze salade meerdere malen als bijgerecht besteld. In ieder restaurant kregen we hen op een ander manier geserveerd, maar de basis bleef hetzelfde. Het merendeel van de restaurants in het centrum van Athene zijn gericht op de toeristen die er het gehele jaar in grote getallen rondlopen. Dit is met name goed te merken aan de gerechten die er geserveerd worden. In de meeste restaurants staan de klassiekers zoals moussaka, gyros en souflaki op de kaart. Dit natuurlijk altijd geserveerd met frietjes en een flinke lepel tzatziki.
Standaard wordt er op tafel een fles met kraanwater gezet. Deze is gratis mits je niet om bronwater vraagt. Nadeel van dit water is dat het een behoorlijk chloorsmaak heeft waardoor het niet erg aangenaam is om te drinken. In alle restaurants kun je karaffen met huiswijn bestellen. Deze is meestal erg aangenaam van prijs, maar stelt qua wijn vaak niet al te veel voor. Je kunt natuurlijk ook voor kiezen om een lekker Grieks biertje bij je eten te drinken.

Wil je tijdens je bezoek aan Athene geld en tijd besparen; koop dan de Athene City pass. Met deze pas kun je gratis gebruik maken van een privétransfer vanaf het vliegveld naar je hotel, hoef je niet in de rij te staan bij het Acropolismuseum, kun je gebruik maken van de Hop on, Hop Off bus en krijg je korting bij geselecteerde musea.

Brettos Plaka

In de wijk Plaka, zit de ouzobar en stokerij Brettos Plaka. Dit is de oudste ouzodistilleerderij van de stad en een hoogtepunt van de wijk Plaka. De gekleurde flessen in de zaak zorgen voor een bijzondere uitstraling. Op de kaart kom je meer dan honderd verschillende soorten likeuren en ouzo tegen. Durf je het aan om een ouzo te proberen dan raden we je ouzo aan die recht uit het vat komt. Brettos Plaka is een klein barretje dat redelijk snel vol zit, loop je langs en het is te druk kom dan zeker nog een keer langslopen, ze hebben ruime openingsuren en de meeste mensen blijven er niet al te lang hangen.

Brew street

Wie van speciaal bier houdt moet tijdens een bezoek aan Athene even een kijkje gaan nemen bij Brew street. Dit “café” annex bierwinkel heeft een indrukwekkende hoeveelheid speciaal bier te koop. Een groot deel van deze bieren komen uit Griekenland. Zowel van het vaste land als van de verschillende Griekse eilanden. Naast de vele verschillende nationale bieren zijn er bij Brew street ook een ruime keus in internationale bieren. Met name de Scandinavische bieren waren er goed vertegenwoordigd toen wij er waren. Grootste voordeel van Brew street ten opzichte van de andere speciaal biercafés in Athene is dat de prijzen er een stuk vriendelijker zijn.

Plaka

Tegenwoordig is de wijk Plaka, een oude volksbuurt, de populairste buurt onder de toeristen in Athene. Dit heeft alles te maken met het authentieke karakter van de wijk, de smalle kleine straatjes gevuld met winkeltjes zijn het gehele jaar gevuld met toeristen die de leukste plekjes van Athene willen ontdekken. Binnen de wijk Plaka liggen enkele van de bekendste historische bezienswaardigheden van Athene. Denk hierbij aan de Romeins Agora, de Bibliotheek van Hadrianus en de Toren der winden. Tel daarbij op dat je vanaf bijna ieder plaats in Plaka een goed uitzicht hebt op de Acropolis en je hebt de populairste toeristische wijk van Athene. Ondanks dat de wijk het merendeel van de dag afgeladen is met toeristen zijn er nog genoeg plaatsen te vinden waar je rustig op een pleintje kunt eten of een Grieks wijntje kunt drinken. Er zijn in de wijk behoorlijk wat restaurants en bars te vinden waaronder de populairste en oudste ouzobar van de stad “Brettos Plaka”.

Piraeus

Piraeus is geen wijk van Athene, maar een stad die tot het grootstedelijk gebied van Athene hoort. Piraeus is vanuit Athene vrij gemakkelijk bereikbaar met de metro en enkele van de toeristische buslijnen in Athene rijden langs deze stad. Het is een van de grootste passagiershavens ter wereld en volgens de laatste cijfers de grootste van Europa. Vanuit Piraeus vertrekken dagelijks meerdere boten naar de verschillende Griekse eilanden, Cyprus, Egypte en Israël. Als je iets verder doorloopt langs het water dan kom je uiteindelijk uit bij de jachthaven van Piraeus. Er zijn meerdere jachthavens te vinden in Piraeus en in iedere haven liggen enorme jachten en zeilschepen. Toen wij de jachthaven bezochten zagen we de Al Mirqab liggen, een van de grootste motorjachten ter wereld.
Rondom de havens zijn er leuke restaurants en bars te vinden. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 werden Piraeus verschillende watersportwedstrijden gehouden. Dicht bij de jachthaven staat het Vrede- en Vriendschapsstadion waar de Olympische volleybal- en basketbalwedstijden werden gespeeld.

Stadswandelingen

De stad Athene leent zich goed om te voet te ontdekken. Ondanks dat er verschillende heuvels in de stad te vinden zijn, is het merendeel van Athene redelijk vlak. Je kunt bij de toeristische dienst van Athene verschillende stadswandelingen door de stad ophalen of zelf door de historische straatjes van de stad een route uitzetten. Zeker met de hulp van een telefoon zou dit geen probleem moeten zijn.
Wil je tijdens je wandeling door de stad meer over Athene en haar rijke geschiedenis te weten komen dan is het leuk om de stad te verkennen tijdens een gegidste standswandeling. In zo goed als alle delen van de stad zijn er stadswandelingen te boeken met verschillende thema’s. De wandelingen door de wijk Plaka, rond de Acropolis en in de wijk Psiri zijn het snelst volgeboekt.

Excursies buiten Athene

Verblijf voor een langere tijd in Athene dan is het leuk om enkele excursies buiten de stad te ondernemen. Er liggen meerdere belangrijke bezienswaardigheden op rijafstand van Athene die bij veel toeristen geliefd zijn. Een van de populairste uitstapjes is de dagexcursie naar Delphi. Tijdens deze excursie bezoek je onder andere het heiligdom van Apollo in Delphi en de ruïnes van heiligdom van het Orakel.
Een andere populaire excursie neemt je mee naar het Kanaal van Korynthe, de historische stad Atreus, Mycene, Epidaurus en Nafplio. Het Kanaal van Korynthe, de Cyclopische Muren, de Leeuwenpoort en de koninklijke graven horen tot de hoogtepunten van deze excursie. Natuurlijk zijn er nog veel meer excursies te vinden in de omgeving van Athene, maar deze twee worden gezien als de mooiste en populairste.