Tijdens een stedentrip in Athene hoef je jezelf zeker niet te vervelen. Er zijn in en om de stad behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden die het bezoeken meer dan waard zijn. Het merendeel van de bezienswaardigheden in Athene hebben direct of indirect te maken met de bijzonder een lange geschiedenis van de stad. Zo vind je in de buurt van de Acropolisheuvel behoorlijk wat opgravingen en historische gebouwen. Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Athene is de Acropolis. Dit enorme bouwwerk op de Acropolisheuvel staat al vele eeuwen trots over de stad uit te kijken.
Heb je het wel gezien met al die Griekse oudheid dan zijn er genoeg andere bezienswaardigheden en leuke winkelstraten in Athene te vinden om je bezig te houden. Verblijf je voor een langere tijd in Athene dan raden we je aan om ook een bezoek te brengen aan Piraeus en een excursie buiten de stad te maken.
Bezienswaardigheden in Athene
Akropolis
De Akropolis heuvel is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. De heuvel zoals hij tegenwoordig te bewonderen is kent zijn oorsprong in de 5e eeuw voor Christus. De Akropolis was het belangrijkste religieuze en bestuurlijke centrum van de stad. Hoog en strategisch gelegen. De belangrijkste nog bestaande gebouwen op de Akropolis zijn het Parthenon, de Tempel van Nikè, het Erechtheion en de ingang van de Akropolis het Propyleeën. Via dat indrukwekkende halen complex kom je de Akropolis binnen. Het is goed voor te stellen hoe indrukwekkend dit geweest moet zijn in de oudheid. De mooie bewerkte delen van de tempels zijn niet meer te vinden op de berg zelf. De meeste stukken zijn veilig opgeborgen in het Akropolis museum en het British museum. Vanaf de berg heb je een fantastisch uitzicht over heel Athene. De stad is als een cirkel om de heuvel gebouwd.
Monastiráki
Het Monatriráki is een van de leukste en gezelligste pleinen van Athene. Het plein dankt zijn naam aan een voormalig nonnenklooster dat vroeger op deze plaats stond. Van dit klooster is nu alleen nog de Pantánassakerk te zien. Andere bezienswaardigheden aan het plein zijn de Tzisdarakis-moskee en het metrostation. Monatriráki verbindt enkele van de leukste winkelstraten van de stad met elkaar. Zo kun je er van de vlooienmarkt naar de wijk Plaka lopen of naar de of naar de wijk Thissio. De winkelstraat Ermou verbindt het Monatrirákiplein met het Syntagmaplein. Op het plein kom je verschillende straatverkopers en handelaren tegen. Naast het plein liggen de resten van de bibliotheek van Hadrianus, een van de mooiste opgravingen in Athene. Rondom het plein zijn verschillende bars en restaurants te vinden met een rooftopbar of terras. Vanaf deze terrassen heb je een prachtig uitzicht over het plein, de wijk Plaka en natuurlijk op de Acropolis.
Dionysustheater
Het Dionysustheater is te vinden aan de voet van de Acropolis. Dit bijzondere theater is gebouwd in de zesde eeuw voor Christus wat betekent dat het Dionysustheater het oudste theatergebouw in Europa is. De eerste uitvoeringen vonden plaats in de Agora van Athene, maar al snel was de ruimte er te klein waarna de voorstellingen naar het heiligdom van Dionysus verplaatste. Nadat de eerste houten tribunes ingestort waren werd gestart met de bouw van dit theater. In de vierde eeuw voor Christus kreeg het zijn uiteindelijk uiterlijk. Op dat moment konden ongeveer 17.000 mensen in het theater. Door de eeuwen heen is heeft het theater meerdere functies gehad, zo was het een basiliek in de vijfde eeuw. Tegenwoordig is er niet heel veel meer over van het theater, maar is de oude vorm nog goed herkenbaar.
Plaka
Plaka was ooit een oude volksbuurt in Athene, maar is tegenwoordig de toeristische hotspot van de stad. In deze wijken liggen enkele beroemde bezienswaardigheden zoals de Bibliotheek van Hadrianus, de Romeinse Agora en de Toren der Winden. De rest van de wijk bestaat bijna volledig uit kleine winkeltjes, restaurants, bars en hotels. Anders dan de meeste wijken in Athene heeft Plaka niet een stratenplan als een dambord, maar kun je eindeloos door de smalle straatjes van de wijk slenteren zonder ooit het gevoel te hebben de weg te kennen. Wil je een souvenir kopen voor thuis dan zal je dat in Plaka zeker vinden. Wil je meer van de stad zien ga dan iets eten of drinken bij een van de vele restaurants met een rooftopbar. Vanaf hier heb je gegarandeerd een geweldig uitzicht op het Acropolis.
Odeion van Herodes Atticus
Dit theatergebouw aan de voet van de Acropolis is een van de best bewaarde gebouwen in het oude deel van Athene. Het theater stamt uit de tweede eeuw na Christus wat aanzienlijk jonger is dan veel andere historische gebouwen in dit deel van Athene. Het was Herodes Atticus die het theater liet bouwen ter nagedachtenis aan zijn vrouw. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het theater gedeeltelijk gerestaureerd en geschikt gemaakt voor optredens. Sindsdien vinden er met regelmaat concerten, opera’s balletvoorstellingen en natuurlijk Griekse tragedies plaats.
Agora van Athene
De Agora van Athene was het centrum van de stad in de oudheid. Hier was de markt en waren alle belangrijke bestuursgebouwen te vinden. De Agora ligt aan de voet van de Akropolis en vormde samen het religieuze centrum van de stad. In de Agora ligt de tempel van Ares de oorlogsgod. Een van de meest opvallende gebouwen is de Stoa. Deze is volledig herbouwd en herbergt nu allerlei archeologische vondsten van de agora. Bijzonder onderdeel van collectie is de verzameling ostraca. Deze ostraca, potscherven, werden gebuikt om te stemmen. Op deze verzameling staat allemaal dezelfde naam. Dat betekende dat deze persoon de stad voor 10 jaar moest verlaten. Met dit zogenaamde ostracisme wilden de Atheners voorkomen dat er een dictator aan de macht zou komen. Naast winkeltjes, markten en tempels werd de agora ook gebruikt om te sporten en werden hier wedstrijden gehouden.
Nationale tuin
De nationale tuin van Athene is een oase van rust in de soms zo hectische Griekse hoofdstad. De nationale tuin van Athene is te vinden achter het parlementsgebouw en strekt zicht uit tot aan het Panathinaiko Olympisch stadion. De totale oppervlakte van de tuin bedraagt meer dan vijftien hectare. In de tuin is een eendenvijver te vinden, verschillende speeltuintjes en een schildpaddenpoel. In de nationale tuin kom je een mix van toeristen en locals tegen. Ooit waren dit de tuinen van het Koninklijk Paleis, maar nadat het Koninklijk Paleis werd verbouwd tot het Parlementsgebouw kregen de tuinen een openbare functie.
Syntagma
Het Syntagmaplein is het belangrijkste plein van Athene. Aan het plein liggen enkele van de bekendste hotels van de stad, vind je een van de belangrijkste metrostations en staat het parlementsgebouw. Voor dit parlementsgebouw vindt ieder uur de wisseling van de wacht plaatse en ieder half uur brengen de Evzones een eregroet aan het graf van de onbekende soldaat. Wil je deze wisseling van de wacht met eigen zien zorg er dan voor dat je ruim op tijd bent want deze gratis attractie is geliefd bij de toeristen waardoor het plein voor het parlementsgebouw al snel vol met toeschouwers staat.
Een andere gratis bezienswaardigheid op het plein is het metrostation. In dit metrostation worden verschillende archeologische vondsten getoond en kun je via glazen wanden de verschillende bodemlagen zien. Naast de entree van het metrostation liggen blootgelegde opgravingen, dit zijn hoogstwaarschijnlijk de resten van het Mouseion uit de vierde eeuw voor Christus.
Poort van Hadrianus
De Poort van Hadrianus is een monumentale poort van marmer uit de tweede eeuw na Christus. De poort was ooit de doorgang van het oude naar het nieuwe Athene. De Poort van Hadrianus maakte geen deel uit van de stadsmuren van Athene, maar diende slechts als een sierpoort. Of Handrianus nu zelf de poort liet bouwen om de delen van de stad te scheiden of dat de inwoners van Athene de poort lieten bouwen om Hadrianus te eren is niet bekend. De inscriptie op de poort luidt “Dit is Athene, de oude stad van Theseus” op de andere zijde staat de tekst “Dit is de stad van Hadrianus en niet van Theseus”.
De Poort van Hadrianus staat aan een drukke weg net buiten de wijk Plakka naast het Olympieon.
Olympieion
Het Olympieion of de Tempel van de Olympische Zeus was de grootste tempel ter ere van Zeus in Griekenland. Tegenwoordig staat nog slechts een klein deel, 15 van de oorspronkelijke 104 zuilen overeind. De Tempel is in de loop van ongeveer vijf eeuwen gebouwd. Het was Peisistratos de jongere die in de zesde eeuw voor Christus begon met de bouw. Nadat de bouw bijna vijf eeuwen stil had gelegen was het Antiochus IV die de bouw herstartte. Hij deed dit naar de plannen van een Romeinse architect die de oorspronkelijk Dorische zuilen liet vervangen door Korintische. Omdat het vloerplan niet meer compleet is, is het lastig om de exacte vorm van de tempel te reconstrueren. Volgens oude geschriften zou het centrale deel van de tempel open zijn geweest en zou er bij de ingang twee rijen zuilen boven elkaar hebben gestaan. Het archeologisch terrein rondom de Tempel van Zeus is dagelijks geopend voor het publiek.
Omónia
Het Omónia plein van Athene wordt gezien als het centrale plein van Athene. Op het plein is een van de grootste metrostations van de stad en komen enkele van de grootste verkeersaders van Athene bij elkaar. Rondom het plein zijn verschillende winkels, bars en restaurants die zo goed als continue geopend zijn. Op het plein is het meestal een wirwar van mensen die van de ene naar de andere straat lopen of zich een weg banen naar het metrostation. Het plein staat vol met straatverkopers wat ervoor zorgt dat het plein nog hectischer is.
Panathinaiko Olympisch stadion
Het Panathinaiko Olympisch stadion is gebouwd op de plaats waar ooit het stadion van de Panatheense Spelen stond, een kleinschaliger voorganger van de huidige Olympische Spelen. Deze spelen werden gehouden in de derde eeuw voor Christus. Dit stadion had ruimte 50.000 toeschouwer. Voor de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 werd het stadion herbouwd en uitgebreid. Het hele stadion is gemaakt van marmer dat door een lokale zakenman werd geschonken. Zijn standbeeld staat nog steeds voor het stadion. Ook tijdens de laatste Olympische Spelen die in Athene werden gehouden speelde het stadion een belangrijke rol. Zo werden er de boogschietwedstrijden gehouden en was het de finishplaats van de marathon. Tegenwoordig is het een van de populairste toeristische bezienswaardigheden en kun je tegen een betaling van een kleine entree het stadion bezoeken.
Toren der Winden
De Toren der Winden of de Horologium van Andronicus van Cyrrhus is een van de best bewaarde gebouwen uit de oudheid in Athene. De Toren der Winden werd in het begin de negentiende herontdekt en uitgegraven. De toren maakt nu onderdeel uit van de Romeins Agora en is te vinden in de wijk Plaka.
De toren is in de eerste of tweede eeuw voor Christus gebouwd naar een ontwerp van Andronicus van Cyrrhus. De achtkantige toren diende ooit als zonnewijzer en in het gebouw stond een enorme waterklok. Zijn naam dankt de toren aan het feit dat er op iedere kant van de toren één van de windgoden staat afgebeeld. Volgens oude beschrijvingen zou er op de toren een marmeren puntdak hebben gestaan met daarop een bronzen Triton die als windhaan diende.
Grote Metropolitaan
De Grote Metropolitaan is de kathedraal van Athene. De officiële naam van de kathedraal is “Verkondiging aan de Moeder Gods”, maar deze wordt niet veel gebruikt. Naast de Grote Metrpolitaan staat de Kleine Metropolitaan uit de dertiende eeuw. Dit was tot de bouw van de nieuwe kathedraal in de negentiende eeuw de belangrijkste kerk van Athene. Om de kerk te bouwen werd het marmer gebruikt van 72 oude gesloopte kerken.
De Grote Metropolitaan wordt nog dagelijks gebruikt voor missen, bruiloften en andere diensten. De kathedraal is geopend voor het publiek, mits je gepaste kleding draagt. Tijdens een dienst kun je beter de kathedraal niet binnengaan. Op het plein voor de kathedraal staat een standbeeld van de laatste Byzantijnse keizer en van de Damaskinos van Athene, oud minister en Aartsbisschop van Athene.
Varvakios Agora
De Varvakios Agora of de centrale markt van Athene is de grootste overdekte markt van de stad. De markt bestaat uit verschillende hallen waar je vlees, vis en groente kunt kopen. De hal waar de slagers staan is een bijzondere gewaarwording. Je loopt tussen de kadavers die er zonder enige vorm van koeling aan de kramen hangen, terwijl de inwoners en restauranthouders er hun vlees kopen. De gekochte delen worden daar afgesneden en meegegeven. Dit deel van de markt kun je beter overslaan als je een zwakke maag hebt. Het is wel leuk om de vis-, groente- en kruidenafdelingen van de markt te bezoeken. De markt ligt op ongeveer tien tot 20 minuten lopen van de wijken Plaka en Omonoia.
Lycabettus Heuvel
De Lycabettus Heuvel is een heuvel midden in Athene, het is met een hoogte van 277 meter zelfs de hoogste heuvel in Athene. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad Athene, de Acropolis, de havenstad Piraeus en de Golf van Egina. Er zijn verschillende voetpaden die naar de top van de heuvel lopen, maar de meeste bezoekers maken gebruik van de kabeltram. Om bij deze kabeltram te komen moet je vanaf de metro of vanaf het historische centrum nog redelijk wat steile straatjes en trappen oplopen. Toen we de heuvel bezochten kostte een retourticket 7,50 per persoon. Eenmaal boven loop je via enkele smalle trappen naar de top van de heuvel waar een klein kerkje staat. Vanaf het plein voor de kerk heb je het mooiste uitzicht. Op de lager gelegen delen van de heuvel zijn twee restaurants. De perfecte plek om een kopje koffie te drinken met een prachtig uitzicht.