Ga je een stedentrip maken naar Athene en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Dan is het verstandig om je reis goed voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte, maar belangrijke informatie die van toepassing is voor je bezoek aan Athene. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven en gecontroleerd bij de verschillende instanties. Mocht er iets niet of niet meer kloppen. Neem dan eventjes contact met ons op, zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.
Op deze pagina staan natuurlijk niet alle informatie die je nodig hebt tijdens je vakantie in Athene. We hebben ons best gedaan om de informatie die er staat zo volledig mogelijk te laten zijn.
Let op het reisadvies en de coronaregels
Wel of niet op stedentrip naar Athene? Let goed op het reisadvies voor Griekenland en Athene. Bij een ‘code oranje’ worden vakanties en stedentrips afgeraden, bij code groen of geel is er vanuit Nederland geen negatief reisadvies. Kijk ook goed welke regels Griekenland hanteert voor reizigers. Hoe zit het met mensen die gevaccineerd zijn? Heb je een negatieve coronatest nodig? Gelden er lokaal beperken waar je rekening mee moet houden? Reisorganisatie TUI heeft deze informatie op een rijtje gezet:
>>>bekijk de actuele coronaregels voor Athene
Wil je een stedentrip boeken naar Athene? Kijk dan zeker even naar de Athene vakanties en stedentrips bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar Athene aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.
Je Athene stedentrip boeken bij TUI betekent:
✅ geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
✅ flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
✅ niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.
>>> bekijk de Athene vakanties en stedentrips op TUI.nl
Alarmnummer
Net als in de rest van Europese Unie bel je in Athene naar het gratis nummer 112 in het geval van nood. De Engelssprekende operator zorgt er vervolgens voor dat de juiste hulpdiensten (ambulance, politie en/of brandweer) in actie komen.
Alcohol
Officieel is de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol 18 jaar in Griekenland. Dat betekent dat je eigenlijk niet op stap zou kunnen als je jonger bent dan achttien jaar. Het aantal controles op leeftijd is echter beperkt, maar kunnen ook in Athene voorkomen.
Geld
In Athene betaal je met de euro. Je hoeft vooraf geen geld te wisselen voor een stedentrip in Athene. Met je Nederlandse pinpas kun je zonder problemen of extra kosten geld opnemen. Let wel op waar je gaat pinnen, bij sommige automaten wordt er 3,95 aan transactiekosten gerekend. Je kunt het beste bij een bank pinnen en de automaten van euronet links laten liggen. In het overgrote deel van de winkels en restaurants is het mogelijk om met een pinpas of creditcard te betalen. Let wel op dit is niet overal het geval. Genoeg contanten meenemen is dan ook een must.
Drinkwater
Het leidingwater in Athene is over het algemeen zonder problemen te drinken. Toch kan het zo zijn dat er een lichte chloorsmaak aan het water zit of een andere onaangename smaak heeft. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, koop dan flessen mineraalwater. Kijk dan wel altijd goed of de flessen nog niet geopend zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat leidingwater voor bronwater verkocht wordt. In restaurants krijg je standaard een karaf met kraanwater op tafel. De chloorsmaak verschilt sterk per restaurant en deel van de stad.
Drugs
Het invoeren, verhandelen, gebruiken en in bezit hebben van verdovende middelen is verboden in Griekenland. Als je betrapt wordt met drugs of verdovende middelen is er een redelijke kans op (soms hoge) boetes en/of gevangenisstraf. Wees daarom verstandig en gebruik geen drugs in Griekenland.
Elektriciteit
In Athene en de rest van Griekenland gebruiken ze altijd dezelfde stopcontacten en stekkers als in Nederland. Een adapter of reisstekker is dan ook niet nodig als je een stedentrip naar Athene maakt.
Feestdagen
Hieronder staan de landelijk gevierde feestdagen in Athene vermeld. Tijdens deze dagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten. Ook voor musea en bezienswaardigheden kunnen er aangepaste openingstijden zijn.
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 maart – Dag van de Onafhankelijkheid
23 april – Sint-Joris
1 mei – Dag van de Arbeid
14 juni – Dag van de Heilige Geest
15 augustus – Kímissis tís Theotókou
28 oktober – Ochi-dag
25 december – Kerstmis
26 december – Kerstmis
variabel (in februari of maart) – carnaval
variabel (in maart of april) – Goede Vrijdag
variabel (in maart of april) – Grieks Pasen
Het Griekse Pasen valt meestal niet gelijk met het Christelijke Paasfeest. Pasen is voor de Grieken het belangrijkste feest van het jaar. Het gehele Paasweekeinde (vanaf Goede Vrijdag) ligt het normale dagelijks leven vrijwel stil en is men massaal bezig met de vieringen rondom dit Heilige weekeinde.
Fooien
Het salaris van het bedienend personeel en andere mensen die in de toeristische sector werken ligt in de regel niet zo hoog. Een fooi is daarom meer dan welkom. Reken je af na een etentje of een drankje, laat dan ongeveer tien procent van het totaalbedrag achter op tafel. Een fooi is iets wat je geeft als je tevreden bent over de bediening en service, is deze niet naar wens of ronduit slecht te nomen dan ben je natuurlijk niet verplicht om fooi te geven.
Bij taxichauffeurs rond je af naar boven. Houd ook hier een richtlijn van tien procent af. Ben je blij met je gids na een excursie, geef dan een paar euro fooi per reisgezelschap.
Internet en bellen
Zo goed als overal in Athene is het bereik uitstekend. Tijdens ons bezoek aan de stad konden we eigenlijk overal zonder problemen bellen of gebruik maken van onze internetbundel. Griekenland hoort tot de Europese Unie en je kunt je internetbundel zonder extra kosten gebruiken. Is je bundel bijna op, dan zijn er genoeg plaatsen waar je gratis van de wifi gebruik kunt maken. Zo goed als ieder restaurant of hotel biedt deze functie aan.
De kwaliteit van deze gratis wifipunten in hotels of bij restaurants laat vaak te wensen over. Zeker als er veel mensen tegelijkertijd gebruik van maken.
Fotograferen
Het is niet overal toegestaan om te fotograferen of te filmen. Dit staat in de meeste gevallen aangegeven met een bord. Militaire gebouwen, politieagenten, vliegvelden en dergelijke vallen allemaal onder deze regeling. Daarnaast zie je op veel plaatsen staan dat het niet toegestaan is om binnenin kastelen, kerken of andere bezienswaardigheden te fotograferen. Het is wel zo netjes om dit te respecteren. Uitzondering hierop zijn de militairen die de erewacht houden voor het parlement. Deze Evzones mogen onbeperkt gefotograveerd worden.
Openingstijden
De meeste winkels in Athene zijn zes dagen in de week geopend. De winkels die zich meer op de toeristen richten zijn over het algemeen alle dagen van de week geopend van ‘s morgens vroeg tot laat in de avond. De centrale markt van Athene is geopend van maandag tot en mat zaterdag, maar sluit op zaterdag eerder dan op de andere dagen van de week. Een deel van de musea in Athene zijn zeven dagen in de week geopend andere hebben de dinsdag als vaste sluitingsdag.
Taal
De officiële taal in Athene is net als in de rest van het land; Grieks. Engels wordt als secundaire taal gebruikt om toeristen voor te lichten. Zo zie je de wegwijzers langs de weg vaak eerst in het Grieks staan, waarnaast soms nog een tweede bord staat waar de bezienswaardigheden en musea in het Engels aangegeven staan. Zo goed als iedereen die in de toeristische sector werkt, spreekt goed tot uitstekend Engels. Op de meeste plaatsen zijn de menukaarten in twee talen opgemaakt.
Tijdsverschil
Griekenland ligt in een andere tijdzone dan Nederland en België. Hierdoor ontstaat er een tijdsverschil van 1 uur. In Griekenland is het altijd één uur later. Dit geldt zowel in de zomertijd als in de wintertijd, omdat Griekenland meedoet aan de zomertijdregeling. Houd er rekening mee dat de aankomsttijden en vertrektijden op vliegtickets en in reisschema’s altijd uitgaan van de lokale tijd. Daarom lijkt het alsof de vlucht van Nederland naar Athene een uur langer duurt dan de terugvlucht.
Veiligheid
Athene is een veilige stad, maar net als in iedere grote stad ter wereld moet je altijd blijven opletten en kun je sommige situaties beter vermijden. Zo kun je lege straten beter vermijden in het donker en is het niet verstandig om al te opzichtig met dure apparatuur of sieraden over straat te lopen. Daarnaast moet je in het openbaar vervoer extra alert zijn op je persoonlijk bezittingen. Het openbaar vervoer in Athene is een geliefde plaats voor zakkenrollers en gauwdieven. Andere plaatsen in Athene die bekend staan om zakkenrollers zijn de Lycabettus Heuvel het plein voor het parlement, met name tijdens de wisseling van de wacht. Dit is geen rede om deze plaatsen te mijden, maar wel een rede om extra alert te zijn.
Het verkeer in Athene is redelijk chaotisch, maar niet gevaarlijk. De meeste chauffeurs in de stad hebben veel minder temperament dan in de meeste andere Zuid-Europese landen.