Museums in Athene

Er zijn in Athene bijzonder veel musea te vinden. De meeste van deze musea hebben direct te maken met de bijzondere geschiedenis van Athene. In veel van de musea vind je restanten van de lange Griekse geschiedenis. In deze musea kom je alles te weten over de hoogtijdagen van deze eens zo imposante stad. De architectuur en de kunstwerken zoals ze in het oude Athene te vinden waren hun tijd ver vooruit en het zou nog vele eeuwen duren voordat ze in Europa weer op hetzelfde niveau waren. Een groot deel van de kunstwerken uit het oude Athene zijn in de loop der eeuwen geroofd en nu terug te vinden in musea over de gehele wereld. Gelukkig is er ook nog veel in de stad gebleven, zodat je nog steeds een goed beeld van deze welvarende stad kunt krijgen. Absolute hoogtepunten op jet gebied van archeologische musea zijn het Acropolismuseum en het Nationaal Archeologisch museum van Athene.Acropolismuseum

Het Acropolismuseum in Athene is bij uitstek het mooiste en meest indrukwekkende museum van de stad. Het museum is sinds 2009 te vinden in zijn nieuwe gebouw aan de voet van de Acropolisheuvel. In het museum zijn in totaal ongeveer vierduizend beeldhouwwerken, reliëfs en architectonische elementen tentoongesteld die op de Arcopolisheuvel of op de flanken ervan gevonden zijn. In het moderne gebouw staan de verschillende artefacten ruim en goed belicht opgesteld. Het merendeel van de vloeren en muren van het museum bestaat uit glas waardoor het museum heel ruimtelijk oogt. Een ander groot voordeel hiervan is dat je vanaf de verschillende verdiepingen een prachtig uitzicht hebt op de Acropolisheuvel.
Ondanks het feit dat de mooiste kunstwerken van de Acropolis niet in Athene, maar in London in het British museum staan, is het Acropolismuseum echt de moeite van het bezoeken waard. Vanwege de enorme drukte in het museum kunnen er lange rijen voor de kassa staan. Wil je deze liever vermijden dan doe je er goed aan om vooraf een kaartje online te kopen.

Nationaal Archeologisch museum van Athene

Het Nationaal Archeologisch museum van Athene hoort tot de belangrijkste archeologische musea ter wereld. Het museum opende aan het einde van de negentiende eeuw voor het eerst zijn deuren. In de vorige eeuw werd er een verdieping aan het museum toegevoegd en aan het begin van deze eeuw werd het museum grondig gerenoveerd. In het museum zijn enkele van de grootste bodemvondsten die ooit in Griekenland gedaan zijn te zien. Daarnaast herbergt het de belangrijkste collectie Oud-Griekse kunst van heel Griekenland. Hoogtepunten van het museum zijn het Masker van Agamemnon, de Poseidon van Artemision, de Diadeemdrager, de Ruiter van Artemission en de Efebe van Marathon.

Het Nationaal Archeologisch museum van Athene is een van de drukstbezochte musea van Athene. Hierdoor kan het voorkomen dat er lange rijen voor de deur staan. Jammer genoeg zijn er voor dit museum geen skip-the-line-tickets te koop. Wil je toch het museum bezoeken zonder in de wachtrij te staan, dan kun je ervoor kiezen om een rondleiding met gids in het museum te reserveren.

Byzantijns en Christelijk museum van Athene

Het Byzantijns en Christelijk museum van Athene is opgericht in 1914 en is sinds 1930 te vinden in de villa Ilissia, het voormalig winterpaleis van de hertogin van Piacenza. In het museum is een collectie Byzantijnse en Christelijke kunst te vinden die een periode beslaat van meer dan tweeduizend jaar. De totale collectie van het museum bestaat uit meer dan vijfentwintigduizend objecten uit de gehele Griekse wereld. Het museum heeft in 2004 een grote renovatie ondergaan. In het museum worden de verschillende kunstobjecten op een moderne manier geëxposeerd, wat ervoor zorgt dat het museum een eigentijdse uitstraling heeft.

Agora Museum

Het Agora Museum is een klein museum in de Agora van Athene. Het museum is te vinden in de herbouwde Stoa van Attalus. Dit indrukwekkende bouwwerk is herbouwd in de jaren vijftig van de vorige eeuw, geheel in originele stijl. De Stoa van Attalus werd oorspronkelijk gebouwd om de verschillende archeologen en onderzoekers te huisvesten, maar ook was er plaats voor een klein museum. In het museum zijn hoofdzakelijk gebruiksvoorwerpen te zien die gevonden zijn op het terrein van de Agora. Kleine beelden, potten, kannen, munten en andere bronzen voorwerpen. Het is niet het meest indrukwekkende museum van Athene, al is het gebouw waar het in gevestigd wel zeer opvallend. Breng je een bezoek aan de Agora van Athene dan moet je er zeker even binnenlopen, al was het maar omdat de meeste beschrijvingen in tegenstelling tot veel andere musea in de er ook in het Engels staat.

Benaki Museum

Het Benaki museum is een van de belangrijkste kunsthistorische musea van Athene. Het museum werd in 1929 opgericht door Antonis Benaki. Deze schonk in totaal ongeveer 37.000 voorwerpen aan het museum en wist andere verzamelaars te overtuigen om hetzelfde te doen. Door deze donaties beschikt het museum over een indrukwekkend collectie Islamitische en Byzantijnse kunstvoorwerpen. Na een grote aardbeving werd na een grote renovatie in het jaar 2000 het museum heropend waarna het museum zelfs de focus leefde op de Griekse geschiedenis. Waardoor het museum nu ook bekendstaat als het Museum of Greek Culture. De Islamitische voorwerpen werden ondergebracht in het Museum of Islamic Art. Andere onderdelen kregen ook een apart museum en weer andere maken nu deel uit van tentoonstellingen over de hele wereld. De verschillende Benaki musea, maar zeker het Museum of Greek Culture zouden deel moeten uitmaken van je stedentrip in Athene.

Ilias Lalaounis Jewelry Museum

Het Ilias Lalaounis Jewelry Museum vaak afgekort als ILJM is het eerste en belangrijkste juwelen museum van Griekenland. Het museum werd in 1994 geopend door een van de belangrijke juwelenkunstenaars van Griekenland; Ilias Lalaounis. De permanente collectie van het museum bestaat uit 3000 juwelen en ornamenten uit 24 collecties. Samen geven deze juwelen een goed beeld van de geschiedenis van juwelen in de tweede helft van de negentiende eeuw. Daarnaast wordt er in het museum aandacht besteed aan de geschiedenis van het juweel in Griekenland.

Kerameikos Museum

Het Kerameikos Museum is een klein archeologisch museum in Athene. Het museum is te vinden in de wijk Kerameikos. De meeste voorwerpen in het museum zijn gevonden in deze wijk en dan met name op de oude begraafplaats van Kerameikos. Op deze begraafplaatszijn allerlei terracotta beelden en potten gevonden net als verschillende sculpturen en reliëfs. Belangrijkste vondst op deze begraafplaats die in het museum te zien is, is een beeldje van een Sfinx. Het ander hoogtepunt van het museum is een kouros die gevonden is in 2001 bij de Heilige Poort. Het Kerameikos Museum is een klein mesum dat bestaat uit vier expositieruimtes die gebouwd zijn rondom een overdekt atrium.

Museum voor Cycladische Kunst

Het museum voor Cycladische kunst in Athene staat bekend als een van de beste in zijn soort. De collectie is samengesteld door Dolly en Nicholas Goulandris die in de hele wereld de stukken kocht en samenbracht. Dit onder het toeziend oog van de Griekse regering. Nadat de verzameling tentoon werd gesteld in verschillende gerenommeerde musea ter wereld kreeg de collectie in 1986 een eigen museum in Athene. Nog steeds wordt deze collectie gezien als de beste en meest complete verzameling Aegeïsche kunst van de Cycladen.

Museum voor Griekse Volksinstrumenten

Het museum voor Griekse Volksinstrumenten is te vinden aan de voet van de Akropolis tegenover de Toren der Winden. Het museum werd in 1991 geopend, centraal in het museum staat de collectie van Fivos Anogianaki die een indrukwekkende verzameling van 1200 muziekinstrumenten aan de Griekse staat schonk.
Het museum bestaat vandaag de dag uit vier verschillende afdelingen verdeeld over de drie verdiepingen van het museum. Laatste toevoeging aan het museum zijn de koptelefoons, zodat je de instrumenten niet alleen kunt zien, maar ook kunt horen. Om het museum te kunnen bezoeken moet je een kleine entree betalen

Kilkis Oorlogsmuseum

Het Kilkis Oorlogsmuseum is zoals de naam al doet vermoeden het museum van het Griekse leger. Het museum opende in 1975 zijn deuren en heeft sindsdien een indrukwekkende collectie met oorlogsmemrobilia verzameld. Opvallend is dat de meest in het oog springende stukken buiten het museum staan en zonder een kaartje te kopen bezichtigd kunnen worden. Dit zijn namelijk enkele gevechtsvliegtuigen, een helikopter en verschillende kanonnen. Binnen in het museum loopt je langs de Griekse oorlogsgeschiedenis, die ver voor onze jaartelling begint. Zo goed als alle veld- en zeeslagen die ooit door de Grieken gevoerd zijn komen aan bod in het museum.
Het is wel jammer dat het merendeel van alle teksten in het museum in het Grieks staan en je dus geen idee hebt wat er staat.

Pinball Museum

Ben je alle beelden, goden en Griekse geschiedenis beu, dan is het is het Pinball Museum een leuk alternatief. Het is niet echt een museum, maar eerder een grote verzameling flipperkasten waar je op kunt spelen, een speelhal met alleen flipperkasten. Er staan tientallen verschillende flipperkasten waar je tegen betaling kunt proberen de highscore te halen.
Het Pinball Museum van Athene is geen plek waar je uren gaat doorbrengen, maar het is zeker leuk om er even wat potjes te flipperen.

Museum of Illusions

Bezoek je Athene met kinderen dan is het Museum of Illusions een aanrader. Na een bezoek aan dit bijzonder museum ga je gegarandeerd naar buiten met buikpijn van het lachen. Het Museum of Illusions van Athene verschilt in weinig opzichten met andere museums ter wereld met hetzelfde thema. De kamers en opstellen zie je op meer plaatsen terug, maar toch heeft het museum iets bijzonders. Of het nu de behulpzame medewerkers zijn die je precies op de goede plaats zetten om een foto te maken weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat we een leuk uur in het museum hebben doorgebracht.