Vervoer in en naar Athene

De meeste toeristen die voor een stedentrip naar Athene afreizen, komen met het vliegtuig. Vanaf het vliegveld kun je vrij gemakkelijk met de metro naar het centrum van de stad reizen. Maak je liever geen gebruik van het openbaar vervoer dan kun je natuurlijk ook altijd een taxi nemen. Een andere manier om in de stad te komen is met de bus. Deze bijzondere busrit zal langer duren dan wanneer je met de metro komt.
In de stad zelf doe je er goed aan, als je de auto bij je hebt, om er zo snel mogelijk een parkeerplaats voor te vinden en de rest van het bezoek gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dat is namelijk goed geregeld in Athene. In de stad rijden de stadsbussen af en aan en er zijn meerdere metrolijnen te vinden.Vliegen naar Athene

Vanuit Nederland en België vertrekken er zo goed als dagelijks vluchten naar Athene. De frequentie van deze vluchten is sterk afhankelijk van de periode van het jaar. Logischerwijs zijn er in de zomermaanden meer vluchten te vinden naar Athene dan in de winter. Een vlucht vanuit Nederland naar Athene zal ongeveer drie uur en een kwartier in beslag nemen. Met meewind zal het iets korter zijn en met tegenwind zal het wat langer duren. Naast de vliegtijd moet je er in totaal nog ongeveer dertig minuten bij optellen voor het stijgen, landen en taxiën. Als je op Schiphol op de polderbaan zal landen mag je er nog eens vijftien minuten bij optellen.

vind de goedkoopste tickets naar Athene op Transavia.nl

Internationale vliegveld van Athene

Athene Airport is een relatief nieuw vliegveld dat in 2001 zijn deuren opende. Het is de opvolger van het Ellinikon Airport. Sinds de opening is het internationale vliegveld van Athene uitgegroeid tot het drukste en belangrijkste vliegveld van Griekenland. Het vliegveld heeft een hoofdterminal en een satellietterminal. De check-in balies bevinden zich allemaal in het hoofdgebouw, maar om vanaf hier in de satellietterminal te komen ben je nog wel even onderweg. Via een lange ondergrondse gang ga je met lange rolbanen naar de terminal om er vervolgens uit te komen in een ruime terminal met restaurants en winkeltjes.
De hoofdterminal bereik je gemakkelijker en is dichtbij de incheckbalie. Vanaf het vliegveld kun je met de metro naar het historische centrum van Athene. Je betaalt hiervoor een vaste prijs van tien euro per persoon, of een gereduceerde prijs als je met meerdere personen reist. Hierdoor kan het soms gemakkelijker en voordeliger zijn om met de taxi naar Athene te gaan.

Transfers

De makkelijkste manier om vanaf het vliegveld van Athene in het historische centrum van de stad te komen is met de metro. Op het metrostation op het vliegveld kun je een kaartje kopen met een geldigheid van 90 minuten voor tien euro. Reis je met meerder personen dan ligt de prijs per persoon iets lager en voor jongeren en 65-plussers geldt een gereduceerd tarief. De blauwe metrolijn rijdt naar Syntagma en Monastriraki, de twee belangrijkste metrostations in het historische centrum van Athene. Vanaf 2021 gaat er ook een metro naar de havenstad Piraeus rijden, zodat je vanaf het vliegveld gelijk naar een van de veerboten kunt reizen.

Wil je liever niet met de metro reizen dan kun je ervoor kiezen om met de bus naar Athene te reizen of een taxi te nemen. Een busrit naar het centrum van Athene zal in verhouding veel langer duren en in een groot deel van de gevallen zal een taxirit een duurder alternatief zijn.

Met de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Athene

Wie snel en gemakkelijk vanaf de luchthaven van Athene naar het centrum wil reizen kan dit doen met een taxi. Boek je deze taxi met Taxi2airport dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zal kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verrassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je taxi boekt, zal deze op het vliegveld van Athene op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

vergelijk de prijzen op Taxi2Airport voor taxiritten van en naar de luchthaven

Autorijden in Athene

Het hectische centrum van Athene kun je als toerist het beste mijden met de auto. Een groot deel van het historische centrum bestaat uit autovrije, autoluwe en eenrichting straten. Hierdoor voelt het wegennet van Athene soms aan als een doolhof waar je niet uit kunt komen. Ben je toch van plan om een bezoek aan Athene te brengen met de auto, dan kun je het beste een parkeergarage zoeken ergens in de buurt van een metrostation en met de metro naar het centrum reizen. De omgeving van Athene is minder druk en het is goed te doen om enkele van de bekende bezienswaardigheden met de auto te bezoeken. Houdt er wel rekening mee dat tijdens de spits het overal behoorlijk druk kan zijn en dat je in de omgeving van Athene meerdere tolwegen tegen zal komen.

Parkeren

Je (huur)auto staat het veiligst in een van de vele betaalde parkeergarages die er in Athene te vinden zijn. Net als in Nederland geldt dat hoe dichter je bij het historische centrum komt hoe hoger de parkeertarieven zijn. Net buiten het centrum zijn verschillende bewaakte terreinen te vinden waar je voor vijf euro per dag je auto kunt parkeren. Bij andere parkeergarages betaal je per uur en op straat zal je hoogstwaarschijnlijk een parkeerkaart moeten gebruiken.

Metro

De metro is de handigste manier om grote afstanden binnen Athene af te leggen. Momenteel zijn er drie lijnen die de verschillende wijken en buitensteden van Athene met elkaar verbinden. Gebruik maken van de metro in Athene is relatief goedkoop en handig. Op ieder station kun je in de automaat of bij een loket kaartjes kopen. Je kunt ervoor kiezen om een enkeltje te kopen, kaartjes die een hele dag geldig zijn of een pas voor meerdere dagen.

Tram

Al in het begin van de vorige eeuw was er een tramnetwerk in Athene te vinden. Dit netwerk werd in de jaren zestig van de vorige eeuw vervangen door trolleybussen en het busnetwerk. In 2001 werd het oude netwerk in ere hersteld en tegenwoordig zijn er drie tramlijnen te vinden in Athene. Het ticketsysteem voor de tram werkt hetzelfde als voor de metro en zijn door elkaar te gebruiken.

Busvervoer

Van alle vormen van openbaar in Athene is het busvervoer het mist geliefd onder toeristen. Dit heeft alles te maken met de ingewikkeldheid van het busnetwerk. Anders dan de metro en tram staan de verschillende niet heel goed aangegeven en zijn de meeste teksten in het Grieks. Mocht je toch gebruik willen maken van de bussen of trolleybussen in Athene dan doe je er goed aan om op internet even goed te kijken naar de verschillende routes en verbindingen. Het busvervoer in Athene maakt van dezelfde kaarten en tickets gebruik als de metro en de tram en kunnen door elkaar gebruikt worden.

Fietsen in Athene

Een leuke en snelle manier om Athene te ontdekken is om een fietstocht door de stad te maken. Vanwege de drukte in de stad doe je dit het veiligst onder begeleiding van een gids. Deze weet precies welke delen van de stad wel en niet geschikt zijn om doorheen te fietsen.

Bij Bajabikes zijn er fietstochten met verschillende thema’s te boeken. Deze thema’s verschillen van de highlights van Athene, tot een culinaire rondleiding tot een fietstocht die je meeneemt langs de geheime parels van Athene. Sommige fietstochten worden begeleid door een Nederlandstalige gids andere door Engelssprekende locals.

Kijk hier voor de verschillende fietstochten van Bajabikes in Athene