Weer en beste reistijd voor Athene

Voor je Athene gaat bezoeken is het handig om te weten wat de beste reistijd voor een bezoek aan Athene is en wat je kunt verwachten van het klimaat van Athene. Net als voor veel andere steden geldt ook voor Athene dat het klimaat de doorslaggevende rede kan zijn wanneer je en bezoek aan de stad gaat plannen. Zo wil je geen bezoek brengen aan de stad in de regen of wanneer de kans op smog aanwezig is. Ondanks het feit dat Athene een mediterraan klimaat heeft zijn er toch verschillende dingen waar je rekening mee dient te houden voor je de stad een bezoek brengt. Wanneer is de kans het grootst op weersextremen en wat is nou de beste periode om een zonnige stedentrip naar Athene te plannen.Het klimaat van Athene

Athene heeft een warm mediterraan klimaat met droge hete zomermaanden en zachte, maar soms natte wintermaanden. Met name de heuvels die rondom Athene liggen en de Golf van Egina hebben grote invloed op het klimaat van Athene. Het warme water uit de Golf van Egina en de Egeïsche Zee hebben een grote invloed op het klimaat van Athene. Deze invloed zorgt er onder andere voor dat de temperaturen in de wintermaanden zelden onder het vriespunt uitkomen en dat de temperaturen in de zomermaanden wat getemperd worden. Dit is jammer genoeg niet overal in de stad het geval. Zeker in de delen die wat verder van de golf afliggen kan het erg warm worden in de zomermaanden. Dit gebeurt meestal door een combinatie van weinig wind, smog en opwarmingseffect van een stad. Veel inwoners van Athene kiezen ervoor om de zomermaanden op een van de Griekse door te brengen.

Zomermaanden in Athene

Zoals gezegd kunnen de zomermaanden in Athene behoorlijk warm worden. De gemiddelde dag temperatuur ligt met 34 graden Celsius hoog en op de warmste dagen van het jaar zijn temperaturen van 40 graden Celsius en hoger geen uitzondering. Dit heeft deels te maken met de wat geïsoleerde ligging van de stad. De heuvels rondom Athene beschermen de stad tegen de meeste invloeden van buitenaf en de ligging ten opzichte van de Golf van Egina zorgt ervoor dat echte zeewind er zelden tot nooit voorkomt. De combinatie van deze factoren zorgt in de zomermaanden voor smog die soms dagen boven de stad blijft hangen. Dit zorgt op zijn beurt weer voor dat de warmte uit de stad nog slechter weg kan.
Al deze factoren bij elkaar maken van Athene geen goede bestemming voor de zomermaanden. In de hoogzomermaanden kun je Athene het beste mijden. Enige voordeel van een bezoek aan Athene in de zomerperiode is dat het er meestal minder druk is dan in de andere periodes van het jaar.

Athene in de winter

De wintermaanden zijn over het algemeen de natste en koudste maanden van het jaar. De meeste kans op langdurige neerslag heb je er in november en december. De maanden januari en februari zijn gemiddeld de koudste maanden van het jaar. Dit alles bij elkaar maakt van Athene geen geschikte winterzon bestemming, maar toch kan een bezoek aan Athene in de winterperiode ook qua weer een geschikte bestemming zijn. Als de zon zich laat zien en de wolken verdwijnen kan het kwik snel stijgen tot een graad of zestien, met een nog veel hogere gevoelstemperatuur. Jammer genoeg is het weer in deze periode redelijk onvoorspelbaar. Met wat geluk kan Athene een zonnige stedentrip bestemming zijn in de winterperiode.

Temperaturen

De temperatuurverschillen in Athene liggen gedurende het jaar zo ver uit elkaar dat het bijna niet meer binnen de normen van een mediterraan klimaat past. Gelukkig liggen de gemiddeldes iets dichter bij elkaar waardoor we in Athene nog steeds van deze klimaatsoort kunnen spreken. De stad Athene is een van de weinige plaatsen aan de Middellandse Zee waar met regelmaat vorst en sneeuw voorkomt. In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur er net iets boven de tien graden Celsius, in de avond en nacht ligt dit net boven het vriespunt. In de zomermaanden zie je juist een omgekeerd beeld. De dagen zijn er warm en heet met uitschieters richting de veertig graden Celsius en soms zelfs daarboven. Wie het nieuws een beetje volgt weet dat er in Athene met regelmaat een hittegolf voorkomt. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Athene was 48 graden Celsius. Tijdens deze periodes met extreme hitte ziet Athene eruit als een spookstad. Winkels blijven gesloten en de inwoners trekken massaal weg uit de stad om de hitte te ontvluchten.

Neerslag

De grootste kans op langdurige neerslag in Athene heb je in de maanden november en december. Ook in de maanden januari en februari is de kans op neerslag aanwezig. Het gebeurt zelden dat het een hele dag regent in Athene meestal regent het er een paar uur waarna de zon zich weer laat zien. Na periode van langdurige neerslag moet je er rekening mee houden dat het overal in de stad erg nat zijn. Op veel plaatsen is de afwatering slecht en blijft het water soms urenlang staan. Gelukkig zijn er in Athene tal van leuke binnen activiteiten te vinden zodat je ook tijdens een regenbui jezelf niet hoeft te vervelen.
In de zomerperiode als de stad soms erg verlegen zit om wat hemelwater, is de kans op neerslag erg klein.

Weersextremen

Ondanks dat Athene een mediterraan klimaat heeft komen er met regelmaat weersextremen voor in de stad. Dit komt voornamelijk, omdat de Middellandse Zee weinig tot geen grip heeft op het klimaat van Athene. Dit heeft alles te maken met het feit dat Athene wat beschut ligt achter de Imittos heuvelrug en dat er weinig invloed is door zeewind wat je bij de meeste plaatsen in de mediterrane wel hebt. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat er in de zomermaanden extreem hoge temperaturen in Athene kunnen voorkomen. Deze kunnen op hun beurt weer leiden tot bosbranden met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn dit zeer extreme gevallen en ligt de gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode in Athene net iets boven de dertig graden Celsius. Dit nog steeds behoorlijk warm, maar niet extreem te noemen.

Klimaatstatistieken Athene

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Athene zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Athene. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Athene
Bekijk het weer in Athene